Visokozmogljivi računski sestav Fakultete za strojnišvo v Ljubljani namenjen raziskavam, ki zahtevajo vzporedno računanje znanstvenih problemov.

Predstavitev sestava

Slika HPCZahtevni inženirski raziskovalni problemi potrebujejo razporeditev računskih operacij in vzporedno reševanje na več procesih. Sestav računalnikov (cluster) lahko s porazdelitvijo na več vzporednih procesov rešuje probleme, ki bi zahtevali tedne, mesec ali celo leto pri dveh, treh ali štirih procesorskih enotah. S sestavom, ki ima 500 ali več procesorskih enot se ta čas bistveno skrajša in predvsem omogoča pospešen vpogled v rezultate. Tako dosežemo hitrejše iskanje rešitve, ki je na namiznem računalniku celo nemogoča. Na področju simulacij tehničnih sistemov je uporaba takih super-računalnikov samoumevna.

Računalniško podprte simulacije realnih problemov so postale osnovna podpora eksperimentom in teoriji. V prihodnosti bo znanstvene probleme mogoče reševati bolj ali manj s pomočjo super-računalnikov. Uporabniki in proizvajalci takšne opreme so že pred časom spoznali prednosti, ki jo nudijo računski sestavi, če temeljijo na standardnih komponentah.

PRACE Autumn school 2020

PRACE jesenska šola 2020 “ HPC and FAIR Big Data”

PRACE Summer of HPC 2019

Želite preživeti poletne počitnice na superračunalnikih v Evropi? Prijavite se zdaj za PRACE Summer of HPC! ULFS organizira tudi letos (v imenu celotnega PRACE) poletno izobraževanje študentov na temo HPC preko poletnih projektov. Rok za prijavo je 25. 1. 2019 Na voljo je 25 mest, dve izmed njih v Sloveniji na ULFS. Študentje so tako vabljeni, da se prijavijo na program za ta dva meseca na enega od ostalih evropskih HPC centrov in se preko dela na konkretnem projektu izobrazijo na področju HPC. Študenti dobijo pokrite vse stroške in štipendijo za dva meseca.
 

PRACE Autumn school 2018

Evropsko združenje za superračunalništvo PRACE in Laboratorij LECAD, Fakulteta za strojništvo, UL organizirata PRACE jesensko šolo 2018 z naslovom »HPC for Engineering and Chemistry«. 

Glavna cilj jesenske šole je naučiti udeležence, kako reševati inženirske probleme z uporabo superračunalnikov.

Šola je namenjena uporabnikom iz industrije, raziskovalcem ter študentom, ne glede na ustanovo ali državo bivanja. Potekala bo med 24. in 26. septembrom 2018  v prostorih Fakultete za strojništvo, UL v Ljubljani. Udeleženci, ki jih zanimajo le nekatere izmed vsebin, se lahko prijavijo na posamezne dni. Na voljo je le 30 mest.

Registracija je brezplačna

PRACE Summer of HPC 2018

Želite preživeti poletne počitnice na superračunalnikih v Evropi? Prijavite se zdaj za PRACE Summer of HPC! ULFS organizira tudi letos (v imenu celotnega PRACE) poletno izobraževanje študentov na temo HPC preko poletnih projektov: https://summerofhpc.prace-ri.eu/prace-summer-of-hpc-2018-opens-applicati... Rok za prijavo je 25. 2. 2018 Na voljo je 24 mest, dve izmed njih v Sloveniji na ULFS. Študente so tako vabljeni, da se prijavijo na program za ta dva meseca na enega od ostalih evropskih HPC centrov in se preko dela na konkretnem projektu izobrazijo na področju HPC. Študenti dobijo pokrite vse stroške in štipendijo za dva meseca.

Poletna delavnica HPC 2018

Fakulteta za strojništvo UL se zaveda pomena znanja superračunalništva in s poletno delavnico visoko-zmogljivega računalništva bodočim študentom naravoslovnih ved predstavlja možnosti, ki jih omogoča HPC. Dijaki in osnovnošolci se pod vodstvom mentorjev seznanjajo z uporabo HPC v znanosti in tehniki s praktičnimi vajami na superračunalniku HPCFS in z izgradnjo malega sestava na osnovi Raspberry Pi3.

Poletna delavnica HPC 2017

Fakulteta za strojništvo UL se zaveda pomena znanja superračunalništva in s poletno delavnico visoko-zmogljivega računalništva bodočim študentom naravoslovnih ved predstavlja možnosti, ki jih omogoča HPC. Dijaki in osnovnošolci se pod vodstvom mentorjev seznanjajo z uporabo HPC v znanosti in tehniki s praktičnimi vajami na superračunalniku HPCFS in z izgradnjo malega sestava na osnovi Raspberry Pi3.

Strani

Subscribe to Visokozmogljivi računski sestav HPCFS RSS