Nahajate se tukaj

Poletna delavnica HPC 2018

Fakulteta za strojništvo UL se zaveda pomena znanja superračunalništva in s poletno delavnico visoko-zmogljivega računalništva bodočim študentom naravoslovnih ved predstavlja možnosti, ki jih omogoča HPC. Dijaki in osnovnošolci se pod vodstvom mentorjev seznanjajo z uporabo HPC v znanosti in tehniki s praktičnimi vajami na superračunalniku HPCFS in z izgradnjo malega sestava na osnovi Raspberry Pi3.

Za koga? Za vse osnovnošolce in srednješolce, ki si želijo vstopiti v svet superračunalništva, odkriti različne programske jezike in programe za simulacije ter pridobiti osnove v poganjanju vzporednih programov. Program je prirejen da udeleženci vstopijo v svet programiranja ter dobijo kratek vpogled v področje superračunalništva in se bo prilagodil željam in znanju udeležencev. Največje število udeležencev je 18.
Kje in kdaj? konec avgusta 2018. Delavnica v okviru programa Poletna šola strojništva na FS, UL bo potekala v računalniški učilnici N17 na Fakulteti za strojništvo, Aškerčeva 6, Ljubljana
Opis: Znanje programiranja in uporaba programov za simulacijo je za sodobnega inženirja orodje s katerim lahko preverja in načrtuje izdelke. Kar je bilo včasih možno narediti le s preizkušanjem je sedaj možno s narediti pravimi simulacijami.  V sodobnem svetu ni več možno samo z miselnim preizkusom postaviti pravilne rešitve ampak je to naporno iskanje najboljše izvesti z uporabo HPC-ja in ustreznimi orodji. Zaradi iterativnega načina iskanja rešitev je ta proces hiter in učinkovit. Programiranje je proces, kjer se naši miselni modeli in logično razmišljanje najbolj izkristalizirajo in to računalnik nadzorovano izvaja. Sama računska moč HPC-ja nam ne skrajša proces razvoja, vendar je za to potrebno potrebno porazdeliti delo na več procesorjev. Zato se bomo na šoli superračunalništva posvetili predvsem na pregled paralelnih možnosti in programiranje s primeri na HPCFS, ki nam bo na primerih razkril vse prednosti, ki jih imajo strojniki pri svojemu delu.


Informacije o delavnici: Leon Kos leon.kos@lecad.fs.uni-lj.si

 

 

Urnik:

     Ponedeljek20.8. Torek
21.8. 
Sreda
22.8. 
Četrtek
23.8. 
Petek
24.8.
 
7:30-8:30  zajtrkzajtrkzajtrkzajtrk

9:00-14:00

malica ob 10:30h

 

Sprejem in prijava,
uvodni nagovor,
varstvo pri delu

Predstavitev poletne šole in ogled HPCFS

Hello World paralelno v jeziku FORTRAN ali C. Nato izračunajmo πna Raspberry Pi 3 (paralelizacija) z MPI

Spoznajmo se z MPI in osnovnimi ukazi jezika FORTRAN.

 Zaključna prireditev s predstavitvijo dela, druženje ob zaključku in odhodi do 15h.

 14:00-15:00 kosilokosilokosilo odhod domov
15:00-17:00 Od 17h naprej:prihod in nastanitev udeležencev v dijaškem domu

Prikaz žepnega računalnika Rapsberry Pi3

Predstavitev osnove programiranja LED v jeziku Python na Raspberry Pi3

Sestavimo si superračunalnik z Raspberry Pi-ji 3

Razvoj in poganjanje različnih programov na našem sestavu Raspberry Pi3

 
17:00-19:00popoldanski družabni programpopoldanski družabni programpopoldanski družabni programpopoldanski družabni program 
 19:00-22:00večerjavečerjavečerjavečerja 

#include
int main()
{
#pragma omp parallel
  printf("Hello, world!\n");
}