Nahajate se tukaj

Poletna delavnica HPC 2015

Fakulteta za strojništvo UL se zaveda pomena znanja superračunalništva in s poletno delavnico visoko-zmogljivega računalništva bodočim študentom naravoslovnih ved predstavlja možnosti, ki jih omogoča HPC. Dijaki in osnovnošolci se pod vodstvom mentorjev seznanjajo z uporabo HPC v znanosti in tehniki s praktičnimi vajami na superračunalniku HPCFS.

Za koga? Za vse osnovnošolce in srednješolce, ki si želijo vstopiti v svet superračunalništva, odkriti različne programske jezike in programe za simulacije ter pridobiti osnove v poganjanju vzporednih programov. Program je prirejen da udeleženci vstopijo v svet programiranja ter dobijo kratek vpogled v področje superračunalništva in se bo prilagodil željam in znanju udeležencev. Največje število udeležencev je 18.
Kje in kdaj? 16.-21. avgust 2015. Delavnica v okviru programa Poletna šola strojništva na FS, UL bo potekala v računalniški učilnici N17 na Fakulteti za strojništvo, Aškerčeva 6, Ljubljana
Opis: Znanje programiranja in uporaba programov za simulacijo je za sodobnega inženirja orodje s katerim lahko preverja in načrtuje izdelke. Kar je bilo včasih možno narediti le s preizkusom je sedaj možno s pravimi simulacijami. Kar je predrago za testiranje je možno preveriti s HPC. V sodobnem svetu ni več možno samo z miselnim preizkusom postaviti pravilne rešitve ampak je to naporno iskanje najboljše. S HPC in ustreznimi orodji je ta iterativni proces hiter in učinkovit. Programiranje je proces, kjer se naši miselni modeli in logično razmišljanje najbolj izkristalizirajo in to potem računalnik nadzorovano izvaja. Računska moč HPC, ki je na voljo nam proces razvoja skrajša, vendar je potrebno za to porazdeliti delo na več procesorjev. Zato se bomo na šoli superračunalništva posvetili predvsem na pregled paralelnih možnosti in programiranje s primeri na HPCFS, ki nam bo na primerih razkril vse prednosti, ki jih imajo strojniki pri svojemu delu.


Informacije o delavnici: Leon Kos leon.kos@lecad.fs.uni-lj.si

 

Urnik:

     Nedelja
16.8. 
Ponedeljek
17.8. 
Torek
18.8. 
Sreda
19.8. 
 Četrtek
20.8.
Petek
21.8.
 
7:30-8:30  zajtrkzajtrkzajtrkzajtrkzajtrk
9:00-12:00 

sprejem in prijava,
uvodni nagovor,
varstvo pri delu

Predstavitev poletne šole in ogled HPCFS

 

Hello World paralelno v jeziku C z OpenMP. Nato izračunajmo π$\pi na Raspberry Pi 2 (pararelizacija) z OpenMP

Spoznajmo se z MPI in osnovnimi ukazi jezika C in simulacijami na superračunalniku HPCFS.

Predstavitev osebnega projketa zaključna prireditev s predstavitvijo dela
 12:00-13:00 kosilokosilokosilokosilokosilo
13:00-17:30 Od 17h naprej:prihod in nastanitev udeležencev v dijaškem domu

Prikaz žepnega računalnika Rapsberry Pi 2

Predstavitev osnove programiranja v jeziku C na Raspberry Pi 2

Sestavimo si superračunalnik z Raspberry Pi-ji 2 

Poganjanje različnih programov na našem sestavu Raspberry Pi 2

 Delo na projektu druženje ob zaključku in odhodi do 15h.
18:00-19:00večerjavečerjavečerjavečerjavečerja 
 19:00-22:00večerni družabni programvečerni družabni programvečerni družabni programvečerni družabni programvečerni družabni program  

#include
int main()
{
#pragma omp parallel
  printf("Hello, world!\n");
}