Nahajate se tukaj

Poletna delavnica HPC 2021

Poletna delavnica HPC 2021

Fakulteta za strojništvo UL se zaveda pomena znanja superračunalništva in s poletno delavnico visoko-zmogljivega računalništva bodočim študentom naravoslovnih ved predstavlja možnosti, ki jih omogoča HPC. Dijaki in osnovnošolci se pod vodstvom mentorjev seznanjajo z uporabo HPC v znanosti in tehniki s praktičnimi vajami na superračunalniku HPCFS in z izgradnjo malega sestava na osnovi Raspberry Pi4.

Za koga?
Za vse srednješolce, ki si želijo vstopiti v svet superračunalništva, odkriti različne programske jezike in programe za simulacije ter pridobiti osnove v poganjanju vzporednih programov. Program je prirejen da udeleženci vstopijo v svet programiranja ter dobijo kratek vpogled v področje superračunalništva in se bo prilagodil željam in znanju udeležencev. Razen za izjeme program ni primeren za osnovnošolce. Največje število udeležencev je 8.

Kje in kdaj?
konec avgusta 2021. Delavnica v okviru programa Poletna šola strojništva na FS, UL bo potekala v računalniški učilnici III-1 na Fakulteti za strojništvo, Aškerčeva 6, Ljubljana

Opis
Znanje programiranja in uporaba programov za simulacijo je za sodobnega inženirja orodje s katerim lahko preverja in načrtuje izdelke. Kar je bilo včasih možno narediti le s preizkušanjem je sedaj možno s narediti pravimi simulacijami.  V sodobnem svetu ni več možno samo z miselnim preizkusom postaviti pravilne rešitve ampak je to naporno iskanje najboljše izvesti z uporabo HPC-ja in ustreznimi orodji. Zaradi iterativnega načina iskanja rešitev je ta proces hiter in učinkovit. Programiranje je proces, kjer se naši miselni modeli in logično razmišljanje najbolj izkristalizirajo in to računalnik nadzorovano izvaja. Sama računska moč HPC-ja nam ne skrajša proces razvoja, vendar je za to potrebno potrebno porazdeliti delo na več procesorjev. Zato se bomo na šoli superračunalništva posvetili predvsem na pregled paralelnih možnosti in programiranje s primeri na HPCFS, ki nam bo na primerih razkril vse prednosti, ki jih imajo strojniki pri svojemu delu. Najboljšim dijakom računsko vozlišče po predstavitvi tudi podarimo za nadaljnje delo doma!

Kontakt:
Leon Kos leon.kos@lecad.fs.uni-lj.si

 

Urnik

     Ponedeljek 16.8. Torek 17.8. Sreda 18.8. Četrtek 19.8. Petek 20.8. 
7:30-8:30  zajtrkzajtrkzajtrkzajtrk

9:00-14:00

 

malica ob 10:30h

 

Sprejem in prijava,
uvodni nagovor,
varstvo pri delu

Predstavitev poletne šole in ogled superračunalnika HPCFS

Hello World paralelno v jeziku FORTRAN ali C.

Nato izračunajmo πna Raspberry Pi 4 (paralelizacija) z MPI

 

Sestavimo si superračunalnik z Raspberry Pi-ji 4

Priprava sestava HPC za predstavitev. 

Zaključna prireditev ob 13h s predstavitvijo dela, druženje ob zaključku.

 13:30-14:30 kosilokosilokosilo odhod domov
14:30-17:00 Od 17h naprej:prihod in nastanitev udeležencev v dijaškem domu

Prikaz žepnega računalnika Rapsberry Pi4

Predstavitev osnove programiranja LED in LCD v jeziku Python na Raspberry Pi4

Spoznajmo se z MPI in osnovnimi ukazi jezika C.

Razvoj in poganjanje različnih programov na našem sestavu Raspberry Pi4

 
17:00-19:00popoldanski družabni programpopoldanski družabni programpopoldanski družabni programpopoldanski družabni program 
 19:00-22:00večerjavečerjavečerjavečerja 

#include “stdio.h”
int main()
{
#pragma omp parallel
  printf("Hello, world!\n");
}