Nahajate se tukaj

Po kreativni poti - Superračunalnik za vse

Največji problem superračunalnika je njegova cena, ki je odvisna od večih faktorjev. Prvi faktor so omejena sredstva, zaradi katerih ni več dovolj, da se pri nakupu superračunalnika definirajo le sistemske zahteve, kot je število jeder, DIMMS, HDDs, HCAs, stikala. Naslednji faktor je, da je poleg programske opreme, ki je brezplačna (»open source«), pogosto potrebno zagotoviti tudi specializirano programsko orodje, ki je plačljivo. Na koncu obstajajo administrativni stroški, kot so npr. certificirani administratorji, ki so zadolženi za funkcioniranje sistema. Kot rezultat vseh faktorjev je pogostost superračunalnika in dostop do njih bodisi omejena ali pa zelo draga. Po drugi strani pa zaradi velike količine podatkov, ki nastajajo kot rezultat hitrega tehnološkega napredka, obstaja potreba po močnih superračunalniških centrih.

V tem projektu se bomo osredotočili na dva vidika: razumevanje programske opreme superračunalnika s strani študentov ter dostop in uporaba superračunalnika. Delo s  superračunalnikom je zahtevna naloga. Čeprav koncept paralelnega procesiranja podatkov ni nov koncept v računalništvu, v bistvu superračunalnik zahteva veliko znanja že pri programiranju najmanjšega programskega orodja. Zaradi tega se bomo v tem projektu osredotočili na razvoj tečaja, ki bi pomagal študentom, da z najmanjšim naporom osvojijo vse potrebne koncepte pisanja paralelne kode ter osvajanje uporabe paketov za paralelno obdelavo podatkov na primeru modeliranja kakovosti zraka.

Ker je dostop do superračunalnika zelo omejen za industrijo in javne inštitucije, je le teoretično znanje o superračunalniku zelo nezanimivo in pogosto neuporabno. V tem projektu bomo omogočili dostop do superračunalnika študentom in dijakom. Študenti bodo dobili teoretično ter praktično znanje o superračunalniku, ki ga bodo prenesli najboljšim dijakom, ki se bodo udeležili računalniškega tekmovanja.

Na Fakulteti za strojništvo bosta v projektu sodelovala dva šrudenta. Rok za prijave do 15.2.2017.

Kontaktna oseba: doc. dr. Leon Kos (leon.kos@lecad.fs.uni-lj.si)

Pedagoška mentorja: doc. dr. Biljana Mileva Boshkoska (FIŠ), doc. dr. Leon Kos (FS)

Delovni mentor: Tomi Ilijaš, Arctur d. o. o., računalniški inženiring