Nahajate se tukaj

Dostop do sestava

Dostop v dveh korakih

 1. Klikni na obrazec in ga izpolni, stiskaj, podpiši in pošlji na dostop@hpc.fs.uni-lj.si ali ga osebno prinesi v dekanat FS
 2. Klikni na geslo in pošlji zakodirano geslo na geslo@hpc.fs.uni-lj.si

Odobritev dostopa

Za dostop do superračunalnika je potrebno pridobiti uporabniško ime in geslo po odobritvi izpolnjenega obrazca s spletne strani http://hpc.fs.uni-lj.si/access. Izpoljnjen obrazec mora biti podpisan s strani avtoriziranih oseb!

Uporabniki fakultete za strojništvo uporabljalo računalniške kapacitete v okviru pravilnika, ki je na voljo na splošnih aktih intraneta FS pod zaporedno številko 1.9 in 1.9.1. Zunanji uporabniki, ki bi želeli uporabljati računske kapacitete za svoje namene lahko le te najamejo po dogovoru s tajnikom FS - dekanat@fs.uni-lj.si 

Odobritev dostopa do tega spletnega mesta omogoča le dostop do internih informacij za uporabnike in ne do samega sestava HPCFS!

Za HPC dostop je potrebna odobritev izpolnjenega obrazca! Pri izpolnjevanju obrazca za projekt napišite vsaj program ali kodo, ki jo boste uporabljali na HPCFS. Uporabniško ime lahko napišete po svoji volji, če vam ne ustreza prva črka imena in priimek. Ukinitev računa je obvezno polje in ga uporabnik predlaga sam glede na njegov status in predvideno delo.

Obrazec Vam lahko odobri vsak vodja laboratorija na FS.

Obrazec lahko pošljete po pošti ali ga prinesete v tajništvo fakultete. Po odobritvi dostopa si je potrebno izmisliti zanesljivo geslo in ga zakodiranega poslati upravitelju!

Za kodiranje gesla uporabite spletno stran  http://hpc.fs.uni-lj.si/password

Ko je račun odobren in aktiviran dobite avtomatsko obvestilo po pošti na naslov, ki ste ga navedli v obrazcu!

Vprašanja lahko naslovite tudi na support@hpc.fs.uni-lj.si

 

CENIK uporabe računskega sestava HPCFS (PDF)

Cena uporabe (brez DDV) je izraEunana glede na trajanje stenske ure (wallclock), za katerega zasedena dodeljena vozliSia s strani uporabnika. Vsako vozlišče HPCFS sestavlja 24 ali 48 jeder.

cena uporabe (€)  = fc * NN * čas + osnovni znesek
Cena uporabe vozlišča fc = 0,3 €/h
NN = Število dodeljenih vozlišč
čas = stenske ure, za katere opravilo / naloga zaseda vozlišče (h)

Kot nadomestilo za zagotavljanje prostora na disku, programske opreme, itd, se uporabniku/laboratoriju zaračuna osnovni znesek 25 €/mesec. Pri internih uporabnikih se upošteva še 3. člen Pravil o uporabi HPC!

 

Načini dostopa

Na superračunalnik je mogoče dostopati z:

 1. Varni dostop s konzolo ssh
 2. NX klient poleg ssh omogoča še oddaljeno namizje
 3. X2go klient s podobnimi možnostmi kot NX
 4. VNC ali TeamViewer za deljeno grafično namizje

Priporočen način dostopa je z NX, saj omogoča grafični dostop do prijavnih vozlišč in enostavnejšo uporabo nameščenih programov.

 

NX dostop

Priporočamo klienta NX verzije 3.5, ki je do nedavnega bil na voljo na strani http://www.nomachine.com/download-3 in je sedaj na voljo v priponkah spodaj. Uporaba verzije 4 je tudi možna, vendar ne prinaša posebne prednosti. Pri klientu za windows priporočamo namestitev vseh paketov (tudi fontov). Za Linux izberite pravilni paket! Za Mac OsX je priložen paket primeren le za starejše verzije sistema. Za OSX 10.9+ pa priporočamo NoMachine Enterprise Client, ki je na voljo tudi za Windows in Linux. Dostop do preloga z novejšimi verzijami NX clienta 6+ ni možen! Deluje pa verzija 5, ki je podana v paketih spodaj.

PriponkaVelikost
nxclient-3.5.0-9-windows.zip21.67 MB
nxclient-3.5.0-7-linux.zip17.08 MB
nxclient-3.5.0-7.pkg_.zip5.73 MB
nomachine_5.3.9_4-windows.zipverzija 5
nomachine_5.3.9_4-osx.zipverzija 5
nomachine-enterprise-client_5.3.24_1_amd64.debverzija 5
nomachine-enterprise-client_5.3.24_1_x86_64.rpmverzija 5

Sledimo naslednjim nastavitvam za „NX Connection Wizard“

 

Pri izbiri hitrosti (Internet connection type) od doma, kjer imamo ADSL priporočamo izbiro MODEM in ne ADSL saj to te vpliva na samo hitrost povezave ampak le na način kompresije. Izbira LAN tako pomeni brez kompresije in s tem nekoliko manjša obremenitev samega prijavnega vozlišča. Za rabo preko 100Mbit povezave tako priporočamo ADSL, za ADSL povezavo priporočamo izbiro MODEM. Le za 1Gbit in boljše povezave je primerna izbira LAN!

Uporabniki Windows 7/Vista 64 bit  morajo izklopiti v nastavitvah NX klienta  DirectDraw Rendering, saj le to bistveno upočasnjuje interaktivne OpenGL programe (Ansys, Unigraphics NX, ...).

NX strežnik omogoča, da se oddaljeno namizje zapre (suspend) in obnovi na drugem lokalnem računalniku (npr. v službi in doma). Možno je tudi, da hkrati na enem navideznem namizju sodeluje več klientov (shadow), kar je zelo priročno za skupinsko delo in hitro reševanje težav uporabnikov. Če želimo zaslon samo zapreti, s tem da seja ostane aktivna, to naredimo tako, da zapremo okno NX. Pri tem se nam pojavi dialog z vprašanjem ali želimo sejo zaključiti (Terminate) ali samo zapreti (Disconnect) z možnostjo ponovnega priklopa kasneje.

 

 

Dialog za končanje seje lahko prikličemo tudi s tipkami Ctrl + Alt + T, kar je priročno ob celozaslonskem (Full Screen Ctrl + Alt + F [samo Linux] ) načinu povezave. Potrebno je še omeniti, da je privzeta nastavitev KDE, da obnovi prejšnjo sejo (Start -> Nadzorno središče -> Komponente KDE → Upravitelj sej -> Ob prijavi: Obnovi prejšnjo sejo). Pri izboru  "Terminate" se seja na shrani. Seja se shrani le če izberemo Start->Odjava. Na ta način imamo lahko shranjeno zadnjo sejo. Če jo ne želimo shraniti enostavno pritisnemo Ctrl + Alt + T in izberemo "Terminate". Obnovitev seje po "Disconnect" torej pomeni, da se bodo programi ob novi prijavi ponovno zagnali na namizju prav tam, kjer so bili ko smo se odjavili. Obnovitev pomeni le zagon na zadnjem mestu.  Terminalska okna obnovijo le položaj ne pa tudi vsebine. Brskalnik firefox pa obnovi tudi vsebino. Na splošno pa podpirajo obnovitev sej vsi programi KDE in nekatere namizne aplikacije.

Poleg enouporabniškega dostopa na nadzorno vozlišče je mogoče uporabiti tudi sodelovanje na istem namizju. Odgovornost lastnikov računov je, da ne dajejo dostop do njihovih namizij nepooblaščenim osebam. Za dostop v senčnem načinu izberemo potrebujemo avtorizacijo lastnika navideznega namizja. Če želimo priklop na v senčnem načinu izberemo v nastavitvah NX 3.5 namesto Unix opcijo Shadow. Za novejše verzije NoMachine Enterprise Clenta pa ob ob povezavi na sejo triščimo Ctrl+Alt in dvokliknemo na ikono ter tako dobimo Shadow. Za OSX za shadow dvokliknemo na ikono seje ob tiščanju Cmd+Alt.

Celoten seznam posebnih kombinacij tipk za NX je:

 • Ctrl + Alt + Shift + Esc  za ubitje neodzivne seje
 • Ctrl + Alt + T za zaustavitev seje
 • Ctrl + Alt + F za preklop med celozaslonskim/okenskim načinom (Ta možnost ni na voljo Windows uporabnikom)
 • Ctrl + Alt + Shift + F Preklop med večmonitorskim polnozaslonskim/okenskim načinom (Tudi ta možnost ni na voljo Windows uporabnikom)
 • Ctrl + Alt + M za minimiranje okna
 • Ctrl + Alt + smerne tipke za premikanje v pogledni navigaciji okna
 • Ctrl + Alt + smerne tipke na numeričnem delu (Ta način je možen tudi z miško in tipkama Ctrl + Alt)
 • Ctrl + Alt + R za preklop med "avtomatska-velikost/pogledni" način
 • Ctrl + Alt + E za preklop zakasnjenega kodiranja slik (lazy encoding)
 • Ctrl + Alt + J za vsiljeno sinhronizacijo risanja, da se reši problem vizualizacije.
 • Alt + F4 podobno kot Ctrl + Alt + T ob prisotnosti upravljalca oken
 • Ctrl + Alt + K  vklop/izklop prestrezanja Alt+Tab in Print Screen tipk

Windows

Na sliki je prikazana nastavitev NX clienta, kjer pod Environment dopišemo font server.

X font server

Linux

V Linux ni mogoče v okolju NxClient-a in nastaviti "font server" v okolju, saj je to podprto sistemsko, zato je potrebo izvesti naslednjo proceduro:

V ukazni vrsici napišite naslednji ukaz:

xset +fp tcp/prelog.fs.uni-lj.si:7100

Nato nadaljujete s postopkom zagona programa nxclient v okolju linux.

SSH dostop

Ker je za poganjanje paralelnih programov najbolj uporabna terminalska konzola je možno uporabljati tudi ukazno školjko brez grafičnega vmesnika.  Grafični interaktivni način je možen s posredovanjem protokola X11, kar je počasnejše kot uporaba nxclienta. V okolju unix lahko tako dostopamo z ukazom ssh -X račun@prelog.fs.uni-lj.si

Za MS windows je na voljo emulator terminala putty, ki ga prekopiramo s spletne strani

http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download

kar v opravilno vrstico ali namizje. Nastavitev seje za dostop je enaka kot pri klientu NX, le da še dodatno izberemo UTF-8 translation za pravilen prikaz slovenskih znakov.

 

x2goclient

Za dostop do nadzornega vozlišča je nameščen tudi x2go strežnik. Dostop je možen le uporabnikom v
skupini x2gousers, ki se ga dodeli na željo. x2go je temelji na NoMachine klientu in zato je delovanje podobno. Program za dostop je na strani http://www.x2go.org/doku.php/download:start
x2goclient deluje spodobno tudi s kartičnim računalničkom http://www.raspberrypi.org/.

Nastavitve za dostop so podobne kot za NX clientom.
 

Pogosta vprašanja uporabnikov in odgovori (Q&A)

Q1: A si lahko na računalnik naložim tudi kakšen svoj program? Tega ne zasledim v navodilih. Jaz bi recimo potreboval analize v SolidWorksFlowSimulation.

A1: Lahko. V svojem imeniku. Programe širšega interesa lahko prevedemo in kot module omogočimo tudi drugim.

Q2: Na Prelogu bi rabil SolidWorks.

A2: Na Prelogu lahko do Windows programov dostopamo le tako, da jih namestimo na virtualizacijski strežnik in nato preko RDP protokola uporabljamo. To je približno tako, kot če bi delal na lokalni postaji in potem računanje prenašal na HPCFS. RDP je seveda počasnejši in za grafično intentivne programe pogojno uporaben. Je pa to možno saj je na virtualnem strežniku studio, ki lahko direktno dostopa do domačih imenikov nameščeno celotno Microsoftovo okolje (studio, office, ...). Dostop je možen skozi prelog ali iz preloga. Uporabniku se tak dostop dodeli na zahtevo.


Vprašanja lahko naslovite tudi na support@hpc.fs.uni-lj.si